duminică, 24 februarie 2013


                                   Crucea Casei Regale a Romaniei


Crucea Casei Regale a Romaniei

prin ordinul Majestatii Sale Regelui Mihai I,
Seful Casei Regale a Romaniei.

Palatul Elisabeta, 10 mai 2008              

Regulamentul

Decoratia se poate acorda unor membri ai Casei Majestatii Sale sau colaboratorilor Casei Regale a Romaniei. De asemenea, Crucea Casei Regale poate fi acordata unor personalitati din Romania sau din strainatate.

Crucea Casei Regale va fi acordata unui numar de maximum 150 de personalitati in viata, aflate in Romania sau in strainatate. Decernarea Crucii Casei Regale a Romaniei va fi facuta unor personalitati in pozitii importante in Casa Majestatii Sale Regelui. Se poate decerna unor colaboratori ai Casei Regale care se bucura de prestigiu in societatea romaneasca, reprezentand societatea civila, mediul politic sau economic, lumea culturii sau a diplomatiei, precum si organizatii nationale sau internationale. Totodata, decoratia poate fi acordata unor personalitati care au sprijinit activitatea Familiei Regale in mod continuu sau care au facut o fapta importanta fata de Casa Regala.

Crucea Casei Regale a Romaniei se poate acorda, de asemenea, institutiilor si organizatiilor care au adus o contributie importanta la promovarea efortului Casei Regale in serviciul Romaniei.

Posesorii Crucii Casei Regale a Romaniei vor sarbatori ziua Crucii Casei Regale in fiecare an la 26 martie, ziua in care Carol I a devenit Rege al Romaniei, prin votul reprezentantilor natiunii.

Portul decoratiei:

Posesorii Crucii Casei Regale pot purta decoratia in ocazii speciale, la costum inchis, smoking sau frac. Femeile distinse cu aceasta decoratie o pot purta la taior cu sau fara palarie, la rochii de zi sau de seara. Medalia nu poate fi purtata la tinute sport sau de zi cu zi.

Caracteristici ale decoratiei:

- Crucea Casei Regale este din argint masiv (925) si email albastru. Ea este formata dintr-o cruce cu dimensiuni de 40x40 mm si dintr-o coroana cu dimensiunea de 20x20 mm.
- Pe fata, decoratia are, in mijlocul crucii de argint emailate un cerc in care se afla cifrul personal al Majestatii Sale Regelui Mihai, impodobit cu 4 coroane mici. Pe verso, acelasi cerc are stema regala.
- La decoratia pentru barbati, panglica este de culoare argintie si are doua dungi albastre pe margine, precum si o dunga pe mijloc. Forma panglicii este un dreptunghi vertical, adaugat deasupra coroanei.
- Panglica pentru femei este sub forma unei funde, asezata deasupra coroanei. Panglica este de culoare argintie si are doua dungi albastre pe margine.
- Decoratia se prinde cu ac, precum brosa, la piept, in partea stanga.




MONARHIA SALVEAZA ROMANIA!!!! TRAIASCA REGELE MIHAI SI INTREAGA CASA REGALA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu