sâmbătă, 2 februarie 2013

Cele Mai Frumoase Locuinte Ale Familie Regale


Palatul Elisabeta                 

Palatului Elisabeta a fost martorul tacut al ultimelor sapte decenii din istoria Romaniei. Inaugurat in 1937, palatul a fost construit de catre arhitectul Corneliu M. Marcu ca resedinţa a Principesei Elisabeta, fiica Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, fosta Regina a Greciei si matusa Regelui Mihai. Palatul a cunoscut framantarile celui de-al doilea razboi mondial, i-a gazduit pe Regele Mihai si regina-mama Elena. Aici, la 30 decembrie 1947, Regele a semnat abdicarea fortata si a pornit, in scurt timp, in exil.

Palatul a servit ca resedinta de protocol de stat, iar, in anii ’90, a devenit hotel și restaurant. In anul 2001, Palatul Elisabeta a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta Regelui Mihai, in calitate de fost sef de Stat.

In cei 7 ani scursi de la acest moment, locul si-a redobandit demnitatea si s-a transformat in''centrul regalitatii de astazi'', asa cum l-a descris Principele Radu in volumul pe care i l-a dedicat, publicat de Editura Humanitas.

In zilele noastre, Palatul Elisabeta isi defineste aceasta  identitate publica gazduind zeci de evenimente, intalniri, dinee, mese rotunde, interviuri care aduc impreuna personalitati ale sectorului public, artistic si cultural, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai societatii civile, ai comunitatilor regionale. Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu barne si Sufrageria mare sunt, de regula, spatiile unde au loc aceste reuniuni. Aici se schimba opinii, se nasc idei de proiecte si parteneriate, uneori chiar si controverse constructive.

Oaspetilor le sunt prezentate operele artistilor romani contemporani din Galeria de Arta.

Palatul este, de asemenea, gazda membrilor Familiilor Regale europene care vin sa viziteze Bucurestiul, la invitatia Principesei Margareta si a Principelui Radu.

Palatul cuprinde, pe langa spatiile private ale Familiei Regale si spatiile publice destinate evenimentelor, birourile administrației (Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I), Secretariatul Regal, Birourile de Protocol si de Presa. Pana in anul 2008, Biroul Reprezentantului Special al Guvernului, demnitate pe care Principele Radu a exercitat-o timp de sase ani, a avut sediul tot la Palatul Elisabeta.

De aici sunt gestionate sutele de angajamente publice, proprietatile si proiectele de dezvoltare ale Familiei Regale.

Palatul Elisabeta gazduieste astazi o entitate, Casa Regala, alcatuita dintr-un manunchi de esente care o fac unica: puterea exemplului, calitatea de model, valoarea morala, dar mai exista cateva aspecte. Unul din ele este spiritul de raspundere, altul este patriotismul, apoi viziunea pe durata unei vieti, increderea, iubirea, generozitatea.

In Palatul Elisabeta, Familia Regala a Romaniei continua traditia stramosilor sai prin angajamente de lunga durata in sprijinul dezvoltarii si modernizarii Romaniei.

Palatul ramane un spatiu viu, care se metamorfozeaza cu fiecare opera de arta, cu fiecare piesa de mobilier adusa, dar mai ales cu fiecare dintre oamenii care ii trec pragul.




Domeniul Regal Sinaia                   

In anul 2008, Domeniul Regal Sinaia, cu celebrele castele Peles si Pelisor, cele mai vizitate obiective de patrimoniu din tara, a revenit pe calea destinului sau regal, redevenind proprietatea Majestatii Sale Regelui Mihai I.

Majestatea Sa Regele Mihai I a pasit din nou, la 5 iunie 2008, in caminul sau si al stramosilor sai, de care a fost despartit fortat timp de saizeci de ani.

Prin arhitectura sa impresionanta, prin rolul pe care l-a jucat in istoria moderna a Romaniei si prin colectiile de patrimoniu pe care le adaposteste, Castelul Peles ocupa si astazi un loc aparte in sufletul romanilor si atrage in fiecare an aproape 1 milion de vizitatori din tara si din strainatate.

Castelul Peles este mai mult decat o casa sau decat Scaunul Familiei Regale a Romaniei. Domeniul Regal Sinaia, construit de Regele Carol I, este simbolul natiunii romane independente, unificate si consolidate statal.

Domeniul Regal Sinaia a luat fiinta prin cumpararea, cu fonduri personale, de catre Regele Carol I, a unui teren aflat in proprietatea Eforiei Spitalelor Civile, in apropierea Manastirii Sinaia. Pe acest teren, Regele a construit Castelul Peles si a fost permanent atent ca nicio cheltuiala pentru constructia acestuia sa nu se faca din Lista Civila, ci din fondurile sale personale. Astfel, Domeniul Regal Sinaia nu a facut niciodata parte din Domeniile Coroanei (care apartineau Statului si erau puse la dispozitia Regelui ca sef de Stat).

Castelul Peles este o capodopera a stilului neo-renascentist german. In realitate, Peles este un palat, care a fost denumit, cu afectiune, castel. Influentele saxone pot fi observate pe fatadele curtii interioare, in ornamentele similare arhitecturii alpine caracteristice Europei de Nord si in frescele alegorice pictate de mana. Decoratiile interioare reflecta influenta baroca in lemnul masiv lucrat cu maiestrie si tesaturile de exceptie.

Dupa decesul lui Carol I, castelul a fost transmis Regelui Ferdinand, care l-a lasat mai departe mostenire, in mod direct, Regelui Mihai, alaturi de intreg Domeniul Regal Sinaia. Castelul Peles, simbol al statalitatii Romaniei, a fost permanent folosit de Regi pentru evenimente de stat si private.

Dupa abdicarea fortata a Regelui Mihai in 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietatile, Castelul Peles fiind declarat muzeu de stat in 1953. In ultimii ani ai dictaturii (intre 1975-1990), intreaga zona a fost inchisa, accesul fiind permis numai personalului administrativ si militar.

Dupa decembrie 1989, castelele Peles si Pelisor au fost reintegrate circuitului turistic, iar castelul Foisor, locul unde s-a nascut Regele Mihai, a ramas resedinta a protocolului de Stat.

In 2001, a fost propusa o lege care prevedea un regim special de retrocedare. Statul propunea 30 milioane de Euro Regelui pentru a putea pastra castelele Peles, Pelisor, Foisor si celelalte cladiri de pe domeniu. Proiectul a fost insa atacat cu succes pentru neconstitutionalitate. Fata de aceasta situatie, Familia Regala a hotarat revedincarea Domeniului Regal Peles potrivit dreptului comun (Legea 10 / 2001 asa cum a fost modificata prin Legea 247 / 2005), care prevede restituirea integrala in natura a tuturor bunurilor confiscate de regimul comunist. In anul 2006, actiunea in justitie a dat roade, Domeniul Regal Peles fiind in prezent pus in posesie si intabulat pe numele Majestatii Sale Regelui. Nicio despagubire baneasca nu a fost acordata.

Cu toate ca este proprietar, Regele Mihai nu va putea schimba destinatia Castelelor Peles, Pelisor si Foisor pentru o perioada de 3 ani, actualii chiriasi (Statul Roman, Ministerul Culturii si Cultelor si RAPPS, fiecare responsabil de o cladire diferita) urmand sa continue exploatarea imobilelor in cauza.

De altfel, Majestatea Sa a decis sa pastreze pentru eternitate destinatia de muzeu a Castelului Peles. Castelul Pelisor va fi folosit de Familia Regala, in timp ce Castelul Foisor va continua sa fie dedicat protocolului de stat, pentru vizitele inaltilor oaspeti. In acest sens, s-a incheiat un Memorandum de intelegere cu Guvernul Romaniei.

In anul 2008, Domeniul Regal Peles a gazduit, pentru prima oara in case decade, ceremonii care au adus impreuna, conform protocolului regal, Familii Regale, ambasadori, reprezentanti de seama ai societatii civile si oameni de cultura de reputatie internationala.



Domeniul Regal Savarsin                              

Castelul Savarsin este inima comunitatii rurale cu acelasi nume si se înalta in mijlocul unui domeniu in care natura isi primeste toate drepturile. Construit in secolul XVII, distrus in timpul Revolutiei de la 1948 si refacut ulterior, castelul a fost cumparat in 1943, impreuna cu Domeniul Savârsin, de catre Regele Mihai.

Familia Regala a indragit numaidecât locul de la poalele Muntilor Zarandului, pentru oamenii din jur, peisajele sale pitoresti si atmosfera calda a castelului. Domeniul Savârsin a fost confiscat in 1948, o data cu celelalte proprietati regale.

In anul 2001, a fost retrocedat Regelui Mihai. De atunci, eforturile Familiei Regale s-au concentrat pe restaurarea castelului, pe amenajarea parcului conform principiilor agriculturii ecologice (modelul fiind Highgrove, una dintre proprietatile Principelui de Wales), si pe dezvoltarea potentialului comunitatii din Savârsin, prin infiintarea Asociatiei de Dezvoltare Durabila Savârsin.

In prezent, la castel se desfasoara, sub coordonarea arhitectului David Baxter, ample lucrari de reconditionare, consolidare a structurii si revalorificare a spatiilor, in spiritul arhitecturii originale.

In serele de pe domeniu sunt aplicate metode ecologice moderne de cultura iar parcul este intretinut cu grija fata de arborii valorosi si fata de estetica peisagistica.

Domeniul regal a devenit un centru al activitații sociale si culturale din zona. In anul 2008 la Savârsin au avut loc noi editii ale Festivalului National de Literatura “Dorel Sibii”, aflat sub patronajul Principesei Margareta. Tot aici, Familia Regala a petrecut Craciunul, a impartit daruri oamenilor nevoiasi din sat si a primit grupurile traditionale de colindatori.

Asociatia de Dezvoltare Durabila Savârsin a sprijinit Muzeul Taranului Roman in organizarea Expozitiei de Arta Traditionala ''Regina Elena''. Tot in anul 2008, Asociatia a desfasurat proiectul Cabinet Stomatologic Savârsin prin sustinerea unui program de educatie pentru sanatatea orala in toate institutiile de invatamânt din comuna.

Domeniul Regal de la Savârsin devine, an dupa an, un nucleu de dezvoltare al comunitatii si un model de administrare, o marca a regalitatii in mijlocul României profunde.


MONARHIA SALVEAZA ROMANIA!!!! TRAIASCA REGELE MIHAI SI INTREAGA CASA REGALA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu